Welke TENA Pants sluiten aan bij welke mate van urineverlies?

Bent u tot de conclusie gekomen dat u TENA Pants nodig heeft omdat er bij u sprake is van urineverlies? Wanneer u voor de schappen in de supermarkt staat, kunt u aan het aantal afgebeelde druppels op de verpakking aflezen in hoeverre de broekjes absorberend zijn. Daarbij staat één druppel uiteraard voor de lichtste vorm van incontinentie en de maximale acht druppels voor de zwaarste vorm van incontinentie. Maar hoe weet u nu in welke mate er sprake is van incontinentie? Wij zetten het één en ander op een rijtje.

Des te absorberender, des te dikker

Het is wellicht een open deur, maar laten we het toch nog eens duidelijk stellen: des te hoger het absorptievermogen van de TENA Pants is, des te dikker zal het product ook zijn. Logisch, want er bestaat nogal een verschil tussen het moeten opvangen van enkele druppeltjes of de gehele blaasinhoud. Des te dunner het product is, des te minder deze ook zal opvallen. De ‘lichtste’ broekjes vallen in hun geheel niet op en zijn net zo subtiel als een onderbroek. De maat van de TENA Pants bepaalt u op basis van uw lichaamsomvang.

De grootte van het probleem in kaart brengen

Merkt u voor het eerst dat u urine verliest, dan is het vanzelfsprekend dat dit iets is wat zwaar weegt. De meeste mensen zijn dan ook geneigd om direct te denken dat dit een grote kwestie is. Ze hebben dan nog niet ervaren in welke mate TENA Pants kopen dit ongemak kan opheffen. Wat ook een rol speelt, is dat u natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal heeft. De kans is aannemelijk dat u met personen in uw omgeving niet spreekt over urineverlies en zo geen ervaringen kunt uitwisselen en uw mate van verlies met anderen kunt vergelijken.

Mate van incontinentie, uitgedrukt in het aantal milliliters

Of u veel of weinig urine verliest, is echter wel vast te stellen. Alhoewel het lastig is om het aantal milliliter dat u verliest goed te kunnen benaderen, bieden enkele standaarden wel wat houvast. Als vergelijking houden we een drinkglas (250 milliliter) aan. Raakt u binnen een tijdsbestek van vier uur een dergelijke hoeveelheid kwijt, dan is er sprake van zware incontinentie. Daarboven spreken we van zeer zware incontinentie. Verliest u tot vijftig milliliter, dan zijn dit slechts enkele druppels. Tot honderd milliliter spreken we van lichte incontinentie en tot tweehonderd milliliter van matige incontinentie.

Wat betekenen de begrippen lichte, matige en zware incontinentie?

Maar hoe moeten we de begrippen lichte, matige en zware incontinentie dan interpreteren? Met andere woorden: wat betekenen deze in het dagelijks leven? We zullen deze abstracte begrippen in duidelijke woorden proberen te verduidelijken. Heeft u lichte incontinentie, dan verliest u per keer slechts enkele druppels of een scheutje urine. Bij matige incontinentie verliest u redelijk wat urine, maar gaat nog wel zelf naar het toilet. Is er sprake van zware incontinentie, dan heeft u geen controle meer over uw blaas. Het komt regelmatig voor dat u uw hele blaasinhoud kwijtraakt.

TENA Pants zijn er voor elke mate van urineverlies

Vandaag de dag bestaat er een dusdanig groot aanbod aan incontinentiematerialen, dat u door de bomen haast het bos niet meer zou zien. Gelukkig zijn de verpakkingen van TENA Pants voorzien van een duidelijke benaming van de omvang van het incontinentieprobleem (zo bestaan er Normal, Plus, Super en Maxi TENA Pants). Ook kunt u dit aflezen aan het al eerder genoemde aantal afgebeelde druppels. De maximale acht druppels zijn uiteraard bedoeld voor de zwaarste urine-incontinentie. Bij twijfel kunt u het incontinentiemateriaal altijd in uw thuisomgeving uitproberen om zijn werking na te gaan.  Op de website Hulpmiddelonline.nl kunt u ook een handige online keuzehulp gebruiken als u er zelf niet helemaal uit komt. Hier kunt u de TENA Pants tenslotte ook kopen als u eenmaal weet welke variant u nodig heeft.