Watersport is terug van weggeweest

De populariteit van watersport in Nederland neemt de laatste jaren weer behoorlijk toe. Na een onstuimige bloeiperiode in de jaren zeventig en tachtig, toen sporten zoals windsurfen bijna een half miljoen beoefenaars telden in ons land, zakte de belangstelling rond de millenniumwisseling af naar een dieptepunt.

Inmiddels is watersport gelukkig weer helemaal terug van weggeweest. Niet alleen zijn klassieke sporten zoals windsurfen en zeilen weer steeds geliefder onder mensen binnen uiteenlopende leeftijdscategorieën, maar ook is er een nieuw categorie hypermoderne watersporten bijgekomen zoals cruisen, suppen en hoverboarden.

Moderne watersporten populair bij Nederlandse jeugd

Met name cruisen is een doorslaand succes onder jongeren. Alles wat je hiervoor nodig hebt is een compact wakeboard met een elektrisch aangedreven motortje. Hierdoor beweegt het wakeboard volledig zelfstandig en met een flinke snelheid over het water, zonder dat hiervoor golfslag of een harde wind is vereist.

Misschien nog wel spectaculairder is hoverboarden: hierbij kun je niet alleen in razend tempo over het water vliegen, maar ook nog eens hoge sprongen in de lucht maken. Een hoverboard wordt aangedreven door een waterscooter en is dé sensatie onder jonge watersportliefhebbers in 2016. Er zijn dan ook steeds meer plaatsen in Nederland waar je deze sport kunt beoefenen.

Nederland het watersportland bij uitstek

Dat is ook niet zo vreemd, want sowieso is Nederland natuurlijk het watersportland bij uitstek. De talloze plassen, meren en rivieren maken ons land de gedroomde bestemming voor watersporters en mensen die een heerlijke tijd op het water willen beleven. Van de vele meren in Friesland tot de rivieren in het zuiden van het land: in bijna elke provincie is er voor watersport wel een geschikt plekje te vinden.

En wat te denken van het IJsselmeer en de Noordzee? Vooral voor gevorderde watersportbeoefenaars zijn dit in Nederland the places to be. Op het grote water kan het soms flink waaien en hoge golven zijn eerder regel dan uitzondering. Als geoefend sportman of -vrouw zullen al je vaardigheden hier dan ook tot het uiterste worden getest.

Vissen en varen: de ultieme manier om te relaxen

Minder extreem dan bovengenoemde sporten, maar minstens net zo populair zijn varen en vissen. Varen is misschien wel de meest fundamentele vorm van watersport die er bestaat. Alleen al het verblijven op het water, eventueel in samenzijn met vrienden of familie, garandeert veel watersporters van een dag die niet meer stuk kan.

Wellicht nog ontspannener dan varen is vissen, waarbij het eindeloos turen naar de dobber menig visser in een trance van ultieme ontspanning brengt. Maar vergis je niet: vissen is een serieuze sport die, wanneer het moment eenmaal daar is, opperste concentratie en het nodige vakmanschap vereist! Welke watersport je ook beoefent; in Nederland kun je jouw hobby naar hartenlust uitoefenen.