Lyme behandeling

ziekte-van-lyme - Lyme behandelingSteeds meer teken in Nederland zijn besmet met virussen, waaronder de bekende ziekte van Lyme. Was een tekenbeet altijd al vervelend, de kans op het krijgen van deze ziekte maakt het natuurlijk nog een stuk minder prettig om door een teek gebeten te worden. Je krijgt dan veel vragen, zoals: wat is de beste lyme behandeling? En waaraan herken je de besmetting? Het is logisch dat deze zaken spelen bij iemand die hiermee te maken heeft gehad en het is ook zeker belangrijk om je lichaam goed in de gaten te houden als je gebeten bent. Maar de beste lyme behandeling bestaat natuurlijk altijd nog uit preventie, voorkom dat je een tekenbeet oploopt. Hoe kun je dit nu het beste doen? Deze beestjes houden zich schuil in hoog gras en op het moment dat mensen of dieren daar doorheen lopen, gaan zij met hen mee. Weet jij dat je door hoog gras moet gaan lopen, trek dan een lange broek aan en stevige schoenen en stop je broek bij je sokken in. Op die manier kunnen teken niet op je been gaan zitten. Kom je terug van een wandeling door hoge grassen, controleer jezelf of elkaar dan goed en bekijk hierbij ook goed je kleding, dat ze daar niet toevallig in blijven zitten. De beste lyme behandeling is dus voorkomen dat je gebeten wordt.

Lyme behandeling na beet

Heb jij de hiervoor genoemde maatregelen genomen maar ben je toch gebeten? Dan betekent dit niet dat je meteen een lyme behandeling nodig hebt, ongeveer een op de vijf teken draagt namelijk dit virus over. Wat te doen als je een teek in je huid hebt zitten? Zorg er dan voor dat je deze op de juiste manier verwijdert, namelijk met een speciale tekenpen en zeker niet met een pincet. Volg altijd de instructies die bij de pen zitten. Ga ook niet eerder met alcohol ontsmetten dan wanneer je zeker weet dat je het beestje helemaal verwijderd hebt. Alcohol zorgt er namelijk voor dat de teek zijn maag gaat legen en juist daardoor vergroot je de kans op een besmetting. Wil je voorkomen dat je een lyme behandeling nodig hebt, ontsmet je huid dan pas met alcohol nadat het beestje uit de huid is gehaald. Houd vervolgens je lichaam goed in de gaten, want er bestaat dus kans dat je een lyme behandeling nodig hebt.

Symptomen van de ziekte

Wanneer weet je of je naar de dokter moet gaan voor een lyme behandeling? Wat zijn de symptomen van deze ziekte? Veel mensen denken dan meteen aan de rode kring die om de beetplek kan ontstaan. Dit is zeker een teken dat je de ziekte hebt opgelopen, maar lang niet alle patiënten krijgen deze rode kring. Welke symptomen moet je dan in de gaten houden? Je moet letten op:

  • vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • spierpijn en gewrichtspijn
  • koorts
  • tintelingen of doof gevoel

Het zal opvallen dat deze symptomen veel lijken op griep en dat maakt de Lyme-bacterie ook zo lastig te ontdekken. Bovendien komen bij verschillende mensen verschillende symptomen naar voren. Hierdoor wordt de ziekte niet altijd ontdekt en blijft een vroegtijdige lyme behandeling uit. Een goede en vroegtijdige behandeling is wel erg belangrijk, anders kunnen de klachten namelijk chronisch worden en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Ben je gebeten, schrijf dan altijd op wanneer dat was, waar het is gebeurd en houd in de gaten of je klachten krijgt. Is dat het geval, ga dan naar je huisarts en uit je vermoedens hierover. Deze kan je dan testen en als het inderdaad Lyme is, dan kan er zo snel mogelijk met een lyme behandeling gestart worden.